Transport wewnętrzny produktów spożywczych

W przemyśle spożywczym zachodzi konieczność stosowania rozwiązań, które będą zgodne z normami sanitarnymi i weterynaryjnymi. Należy liczyć się z częstymi kontrolami ze strony sanepidu, którego zadaniem jest dbanie o bezpieczeństwo konsumentów. Te wymagania jakościowe odnoszą się nie tylko do samego pożywienia, ale również do zakładów, które zajmują się jego przetwórstwem. Wszystkie stosowane maszyny powinny być zabezpieczone do tego stopnia, aby niemożliwe było powstawanie skażenia czy też rozwój bakterii. Te rzeczy mogą wystąpić na wielu etapach tego procesu. Nawet na tych, których tak naprawdę się nie spodziewamy. Do rozwoju drobnoustrojów może dojść nawet w czasie transportowania półwyrobów pomiędzy stanowiskami. Dlatego tak ważne jest stosowanie rozwiązań chroniących żywność przez rozwojem bakterii.

Higiena

Świetnie sprawdzają się taśmy transportujące, które dostosowane są do przewożenia takich produktów. Posiadają one specjalnie zakończone brzegi, które nie pozwalają na przedostawanie się jedzenia pod taśmę. W ten sposób nie będzie dochodziło tam do rozkładu, a specjalna budowa pozwoli na zwalczanie drobnoustrojów, które mogą się pojawiać. Tak przygotowana taśma może być z powodzeniem używana w branży spożywczej np. w produkcji piekarniczej i cukierniczej, przetwórstwie mięsa, przetwórstwie owoców i warzyw czy też w produkcji mleczarskiej. Spełniają one wysokie standardy FDA oraz PZH, co jest najlepszym dowodem na to, że ich stosowanie pozwala zachować wysoką jakość i poziom bezpieczeństwa.

Dodaj komentarz